Онлайн магазин за съвместими принтерни касети

Вход за клиент

Забравена парола?

Какво означава 5% покритие от страницата?

12 Ноем 2015

ISO/IEC 19752Опитвали ли сте някога да установите колкото страници бихте могли да отпечатате с една тонер касета или касета с мастило? Защо на кутийката пише, че с консуматива ще се отпечата определен брой страници, но всъщност става така, че първоначалния брой страници никога не равни с реалния брой направени копия? Излъгани ли сме в тази ситуация? Как производителите на принтери и консумативи за тях определят възможния обем на печат с даден консуматив? 

 

Всички тези въпроси се отнасят до покритието на печат. Когато на дадена тонер касета или мастилница възможния брой страници е обявен, този брой винаги се отнася до 5% покритие на страницата. За да бъде възможно за потребителя да сравни различните консумативи за принтери е въведенa така наречената международна ISO норма. Всички производители са длъжни да задават броя на възможните за отпечатаните страници при 5% покритие, базирано на една и съща страница. За черно бели лазерни принтери измерването става на базата на стандарт ISO/IEC 19752, докато за цветни лазерни притнери ISO/IEC 19798. При мастиленоструйните принтери измерването става чрез ISO/IEC 24711.


По отношение на 5% покритие на страницата, то може да варира според размера и типа шрифт, който се използва. Например, 5% покритие на листа изглежда като 12-14 пълни реда текст с размер 11. Също много важно е да се вземе предвид пространството и използваното количество мастило или тонер. Ако едно изображение заеме същото пространство като даден текст, това ще се равнява на повече от 5% покритие на страницата, поради реално използваното количество мастило за отпечатване на изображението. То определено ще бъде повече, за да бъде отпечатано едно изображение в сравнение с количеството, необходимо за отпечатването на даден текст с 5% покритие на листа.

 

Ето защо, когато производителя заявява, че покритието на листа е 5%, а възможният брой страници с даден консуматив е 2000 страници, това означава, че с въпросния консуматив ще се отпечатат приблизително 2000 страници при установеното покритие на листа, обяснено по-горе. 

Назад към всички новини