Онлайн магазин за съвместими принтерни касети

Вход за клиент

Забравена парола?

Купи изгодно тонер касета в EKONS.bg

ТОП марки на тонер касети в магазина

HP тонер касетиSamsung тонер касетиBrother тонер касетиXerox тонер касетиCanon тонер касети

 

Тонер касета, тонер прах, мастило – за обикновения потребител тези термини често са непонятни и трудно разбираеми. EKONS.bg си направи труда да обобщи всички основни понятия свързани с тонер касетите и консумативите за лазерни принтери. Надяваме се да сме Ви полезни със следните засегнати теми:

 

• Прах за тонер касети
• Касети с барабан, касети с отделен барабанен модул
• Оригинални тонер касети
• Тонер касета с чип
• Съвместими тонер касети

 

Кратка информация за праха от тонер касетата


Тонер на прахТонер или още лазерен тонер е компонентът за консумация на лазерните принтери, копири, някои факсове и мултифункционални устройства за отпечатване на изображения върху хартия. Вместо с течно мастило, те са пълни с фина, суха, прахообразна субстанция с магнитен заряд, наречена тонер. При печат на документи електрически зареденият барабан улавя миниатюрните частици и ги поставя върху страницата в зависимост от това, което желаете да отпечатате. Всяка една тонер касета се зарежда със специално предназначен за нея тонер, като зареждането й с друг тип тонер оказва влияние върху качеството на печат и води до повреждане на касетата. Почти всички тонери съдържат еднакви съставки: железни окиси, въглерод или полимери. Съотношението между съставките, размерът им и химическият им състав обаче са различни за всеки модел. Ако дадена лазерна касета се зареди с тонер, който не съответства за нея, тя най-вероятно ще работи, но качеството на печат ще бъде изключително занижено, като е възможно и похабяване на самата касета. От казаното до тук става ясно, колко е важно тонера да е точно за определената тонер касета, за да може да се наслаждавате на качествен печат.

 

Kасети с вграден барабан и такива с отделен барабанен модул

Друг важен елемент за функционирането на един лазерен принтер е барабанът. Познати са две основни механични конструкции на съвременните монохромни принтери. При първата, използвана най-вече от Canon, HP, Samsung и Xerox, абсолютно всички компоненти на печатащия процес се състоят в самата тонер касета. Тези компоненти са магнитна и зареждаща ролка, и въпросния OPC барабан. Зареждащата ролкa предварително зарежда барабана с електрически заряд, след което той бива осветен от лазерен лъч, който пък формира дадено изображение на листа. Магнитната ролка извлича тонер от лазерната касета, който полепва върху вече наелектризирания барабан и се пренася върху хартията, като по този начин се оформя крайното изображение върху страницата. Печатащият процес при втория вид механизъм е почти еднакъв, но при него тонер касетата представлява отделен модул, който се поставя в барабанния модул. Преимущество при втория механизъм е, че барабанът разполага с капацитетът в пъти по-голям от този на самата тонер касетата. Като недостатък обаче можем да отчетем, че при износването му, подмяната изисква доста средства, като дори е възможно крайната цена за смяната на барабана да надхвърли цената, която сте заплатили за сами принтер. Въпросният механизъм се използва в принтерите с марка Brother, Lexmark и Epson.

 

Оригинални тонер касети

Производителите на марковите принтери като HP, Samsung, Xerox правят всичко възможно да лансират своите тонер касети на пазара. Те са наречени ОЕМ консумативи за принтери или оригинални консумативи марково производство. Цели отдели на основните марки са съсредоточени в това как да затруднят рециклирането на тонер касети  и как да накарат клиента да ползва скъпата оригинална тонер касета. Качеството на печат с оригиналните тонер касети е, разбира се, високо. Рекламациите на оригиналните тонер касети са минимални. Цената на тези тонер касети обаче е доста висока и много често тя надвишава цената на принтера, особено ако тонер касетата е с вграден барабан. 

 

Тонер касета с чип

Днес почти всяка тонер касета има вграден чип, без който тя няма как да функционира. Този чип служи, за да дава пълна информация за консуматива, върху който са интегрирани – брой копия, направени до момента и съответно колко тонер остава в касетата. Тези чипове играят и друга роля – производителите на оригиналните консумативи целят максимално да затруднят рециклирането и съответно повторното използване на консуматива след изчерпването на тонера. Високотехнологичният чип се рекламира от производителите като плюс, че позволява следенето на количеството оставащ тонер в касета и какво количество разпечатки са направени. Друго предимство според производителите е, че този чип предупреждава за възможен спад на качество на разпечатките, когато тонера е на привършване. Истината обаче е, че основната му функция е да затрудни употребата на алтернативни тонер касети, като се изписва съобщение, че касетата е празна или, че не е оригинална. Днешно време обаче чипове се намират за поти всички модели лазерни касети. 

 

Съвместими тонер касети

Въпреки всички тези ограничения от страна на производителите на маркови принтери да карат хората да закупуват само оригинални скъпи консумативи за своите устройства, се намират начини да се произвеждат алтернативни тонер касети. Алтернативните или съвместимите тонер касети представляват изцяло нови касети фабрично производство. Те могат да бъдат и рециклирани оригинални касети, на които всички части са подменени с чисто нови. В EKONS.bg можете да откриете голямо разнообразие на тонер касети за най-разпространените лазерни принтери с марка HP, Samsung, Brother, Xerox и много други. Всички те отговарят на действащите законови разпоредби за производство, гарантират уникално качество на печат, както при употребата на ОЕМ консумативите, гарантират перфектна съвместимост с принтера, но на доста по-привлекателна ниска цена. 

Полезни линкове:

Съвместими тонер касети HP 
Съвместими тонер касети Samsung
Съвместими тонер касети Brother 
Съвместими тонер касети Xerox