Онлайн магазин за съвместими принтерни касети

Вход за клиент

Забравена парола?

Зараждането на принтерите Epson

08 Дек 2014

В самото началото


Epson принтериSeiko Epson Corporation произлиза от Suwa Seikosha, една от няколкото производители – собственост на Seiko Group. Наименованието Seiko Group еволюира от K. Hattori & Company, търговска фирма за импорт и експорт на стенни и ръчни часовници, създадена през 1881 г. Suwa Seikosha отговаря за производството на мъжки часовници и провеждането на научни изследвания и развитие в основните технологии на CMOS интегрални схеми и дисплеи с течни кристали. Това са основни компоненти в много от днешните настолни, преносими и джобни компютри.

 

През 1964 г., Seiko Group е избран да произведе официално оборудване за засичане на времето за Олимпийските игри в Токио. Използвайки своите часовникови технологии, Suwa Seikosha изработва кристален хронометър с висока точност, снабден с отпечатване на измереното време. През 1968 г., Suwa Seikosha създава първия успешен механизъм за принтери - EP-101, технология, която след време се използва при принтерите MX-80. Малкият, супер лек EP-101 изстрелва Epson в челни редици на иновативния печат. Марката Epson се запазва, благодарение на инженерите, които са се стремили да произвеждат без прекъсване продуктовата линия – т.нар. „синове” на този изключително популярен принтер (EP + son = Epson).

 

 

По пътеката на напредъка


През годините, от момента на разработката на първия мастиленоструен продукт - SQ-2000, Epson пуска редица световни новости, които са революция в индустрията. Сред тях са Epson Stylus Color, който е първия в света с висока резолюция от 720-dpi цветен мастиленоструен принтер. Като друга новост се смята и Epson Stylus Photo, който пък е първия в света мастиленоструен фото принтер.

 

Но пътеката до тези новаторски разработки не е никак лек. Въпреки че доминира при точково-матричните принтери (SIDM) през 80-те години, това по никакъв начин не гарантира, че Epson ще се превърне в лидер в областта на мастиленоструйните принтери.

 

В края на 80-те и началото на 90-те години, Epson осъзнава, че пазарът за SIDM принтери е застрашен от високоскоростни лазерни принтери от висок клас и от мастиленоструйни принтери от среден и нисък клас. Компанията, предусещайки, че мастиленоструйните принтери ще доминират на пазара, започва да изследва потенциала на термичните, пиезоелектрическите и други мастиленоструйни системи. Докато другите компании заливат пазара с термични принтери, Epson се съсредоточава върху производството на пиезо-базирани продукти. От Компанията са убедени, че пиезоелектрическите системи биха могли да предложат по-големи предимства по отношение на качеството на продуктите, по-голяма устойчивост на принтиращата глава и възможност за печат с широка гама от мастила. Техническите трудности всъщност са почти непреодолими, тъй като материалите и техниките, необходими за изработката просто не съществуват. За да се внедри пиезо технологията в принтера, на Epson се налага да положи началото на нови постижения.

 

За решаването на този проблем, Управлението назначава група часовникови инженери в отдела по принтери. Чрез комбинация от експертизи за изработка на часовници и такива за производство на принтери, Epson вярва, че е възможно да се създаде една напълно нова технология. Не след дълго, предизвикателството дава резултати – налице е микро-пиезо технология, или новаторската печатаща глава на Epson. Първият мастиленоструен принтер с тази технология е монохромния Epson Stylus 800, произведен през 1993 г. След една година е факт и Epson Stylus Color – първия цветен мастиленоструен принтер на Epson  с фото-качество на печата. Epson Stylus Color става хит на пазара и изстрелва Epson на челни позиции на световните производители на мастиленоструйни принтери. Не е преувеличено да се каже, че този модел принтери и най-продавания Epson Stylus Photo, пуснат в продажба през 1996 г., помагат за създаването на фотопечатна култура за дома. Качествените консумативи за принтери Epson спомагат също така за разпространението на успешната серия.

 

През 1998 г., Epson представя технология на променливия размер на мастилените капки (VSDT). Приложена за пръв път в Epson Stylus Photo 750 и Epson Stylus Photo 1200, тази революционна технология позволява на принтера да изпича мастилото с прецизност, за да отговаря с точност на желаното степенуване на нюансите. Невидими с просто око, натрупването на тези микроскопични капки мастило правят възможно създаването на снимки, превъзхождащи по качество традиционния фотопечат.

 

Докато се изгражда като основна фирма за домашен печат, Epson осъзнава, че микро-пиезо технологията може да бъде използвана извън досегашните си предели. Epson Stylus Pro 9500 бележи първия фурор на Epson на професионалните пазари. Представен през 2000 г, този широкоформатен принтер комбинира супербързина с изключително качество на печата и достъпна цена. Седем години по-късно, Epson изобретява тънкослойна пиезо технология, която драстично подобрява производителността на микро-пиезо печатащите глави, използвана при широкоформатните принтери.

 

 

Epson днес


През 2013 г., една нова технология PrecisionCore, вече може да бъде използвана както при принтиращите глави за промишлените печатни системи, така и при мастиленоструйните принтери в офиса. Epson възнамерява да развие още повече тази технология, но и да продължи с нововъведенията в бранша.

 

Техническите постижения, желанието да бъде всепризната компания в цял свят, както и духа на креативност и предизвикателство, са причината Epson да бъде компанията, такава, каквато е днес. Тя се сдобива с известност, благодарение на оригиналните си пионерски технологии, които са довели до редица „първи места” в технологичните иновации. Освен това, Epson се слави с репутация на производител на висококачествени продукти, поставяйки я на лидерски позиции в редица индустрии.

Назад към всички новини