Онлайн магазин за съвместими принтерни касети

Вход за клиент

Забравена парола?

Консумативи за принтери

Видове консумативи за принтери.


Основното деление на консумативи за принтери се прави на базата на двата вида принтери – лазерни и мастиленоструйни. При лазерните принтери консумативите се наричат тонер касети или лазерни касети. Те са предпочитани от фирмитe, тъй като с тях може да бъдат изпринтирани повече копия. Консумативите за мастиленоструйни принтери биват мастилени касети или мастилени глави, в зависимост от това коя от гореспоменатите технологии за извличане на мастилото се използва. Мастиленоструйните принтери са предпочитани в дома, поради това че за сравнително ниска цена може да притежавате мултифункционално устройство, което копира, принтира и то дори цветно. 

Консумативи за принтери Brother
Консумативи за принтери Canon 
Консумативи за принтери Epson
Консумативи за принтери HP
Консумативи за принтери Samsung
Консумативи за принтери Xerox

Тонер касети


HP Q2612A тонер касетаТонер касетите са с много по-голям размер от мастилените касети и глави, защото гарантират съответно много по-голям брой страници за отпечатване. По-изгодните лазерни принтери естествено предлагат само черно-бяло принтиране. Цената на цветните лазерни принтери е още по-висока, както и цената на консумативите, тъй като освен черна касета, трябва да се закупят още три за трите основни цвята. Повечето тонер касети могат да бъдат презареждане, което спестява известни средства. Важно е, ако изберете зареждане на тонер касетa, да се спрете на специалист, който да извърши процедурата качествено. Друг вариант, които също ще Ви спести солидни средства, е съвместимата тонер касета. Качествената тонер касета заместител не отстъпва по свойства на оригиналанта. В EKONS.bg ще откриете съвместими тонер касети за най-разпространените марки HP, Samsung, Xerox, както и много други.  За всяка марка лазерен принтер формата и размерът на тонер касетата, както и съдържанието в нея, са строго индивидуални. Почти всички лазерни касети имат чип, който служи едновременно за отчитане броя направени разпечатки и колко още могат да се направят преди тонера да се изчерпи. Чиповете обаче се поставят от производителите и с цел да затруднят процеса на презареждане на касетата. За повечето касети обаче се предлагат чипове от алтернативни производители, които правят зареждането на тонер касета възможно. Сред най-разпространените и актуални касети в България в момента е тонер касета HP CE285A.


Мастилници за принтери

 

Canon PGI-525/CLI-526Мастилниците или мастилените касети са консумативи за мастиленоструйни принтери, които работят с минимум четири броя касети – черна, циан, магента и жълта. Сред мастиленоструйните принтери има фото принтери, които освен четирите касети, споменати по-горе, имат и допълнителни цветове - фото черно, фото магента и фото циан.  Хубавото при принтерите, работещи с мастилени касети е, че когато дадена касета се изчерпи, тя просто се сменя, без да се налага подмяна и на останали. Като недостатък може да бъде изложен фактът, че когато ни се налага да принтираме само черно-бели разпечатки, устройството изисква останалите цветове да бъдат пълни или поне да има известно количество мастило в тях. Сред най-разпространените марки, функциониращи с тази технология, са Canon, Epson, Brother. Важно при тези модели е, че е препоръчително да се печата редовно, тъй като често печатащата глава засъхва, което може да доведе до повреда в устройството и то става негодно за употреба. Сред най разпространени в момента в България са мастилниците Canon PGI-520/CLI-521 и Canon PGI-525/CLI526.

 

Мастилени глави


Canon PG-40Друг вид консуматив за мастиленоструйни принтери са т. нар. мастилени глави. Те се различават много по форма и технология на работа от мастилените касети. Характерно при тях е, че са с вградена глава. Принтерите с този консуматив работят с две глави – едната е черна, например Canon PG-40, а другата цветна. Цветната глава с мастило има три отделни контейнера с гъбички, напоени с трите основни цвята – циан, магента и жълто. Важно предимство и основна разлика спрямо мастилените касети е, че устройството позволява да се правят черно-бели разпечатки дори тогава, когато цветната глава е изразходена. Съществуват принтери, които работят само с черна глава или само с цветна, но те са много рядко срещани. Друга характерна разлика и преимущество е, че когато една от главите засъхне, тя просто се заменя с нова, като самото засъхване не може да повреди принтера. Трябва да се отбележи и друг плюс, че повечето мастилени глави могат да се презареждат след изхабяването им, но определено качеството на печат се влошава с броя презареждания. Основен недостатък при мастилените глави е, че те са по-скъпи от мастилените касети. Голямо неудобство играе фактът, че когато един от трите цвята в мастилената глава свърши, трябва да се подмени с нова, за да могат цветните документи и изображения да се отпечатат в естествените си цветове. Това засяга обаче само потребителите, които печатат много често един цвят, примерно син. Ако Вие печатате снимки или цветни документи без силно преобладаващ цвят, то тогава трите цвята в цветната мастилница свъшват еднакво. Сред най-разпространените принтери с този начин на работа са HP, следвани от Canon.