Онлайн магазин за съвместими принтерни касети

Вход за клиент

Забравена парола?

Принтерът не разпознава касетата – какво да направя?

07 2022

Без съмнение да имаш принтер у дома или в офиса си е голяма полза. Принтерът обаче си остава машина, а машините понякога се скапват. По-старите модели принтери създават такива проблеми, че може на човек да му настръхне косата. Естествено подобни проблеми се случват и с по-новите модели принтери. В такива случаи не изпадайте в паника, а останете спокойни! Един от най-често срещаните проблеми с мастиленоструйните принтери е невъзможността устройството да разпознае някоя касета.


Ако принтера не разпознава касетата, това определено си е сериозен проблем, тъй като той остава неизползваем. Въпреки сложността на проблема, можете да се справите с него с няколко прости трика. И няма никакво значение дали производителя на принтера Ви е HP, Canon, Epson или Brother.



Принтерът не разпознава касетата – какво да направя?


 

1. Принтерът не разпознава касетата – защо това е неприятно?


Често ползвателите на принтери не следят нивото на мастилото в една касета и се сещат за това, чак когато принтера каже: „нужна ми е нова касета“. В повечето случай моментът никога не е подходящ да видите подобно съобщение на дисплея на компютъра или принтера и нямате под ръка резервен консуматив, а спешно трябва да отпечатате нещо важно. По най-бързия начин трябва да се сдобиете с нужната касета, за да накарате принтера да продължи да разпечатва. Купувате си нова касета за модела принтер и веднага я поставяте в него. Когато принтера каже, че касетата не се разпознава, е наистина стряскащо, особено щом сте инвестирали в нов консуматив.


Има грешно схващане, че този проблем се дължи винаги и само на новата касета. Но дори и с друг консуматив, принтерът продължава да не го разпознава, и грешката остава същата.  Това е достатъчен индикатор, че проблема не се дължи на дефектен консуматив. Следващите няколко трика ще Ви улеснят да разберете какво провокира проблема, а и да се опитат да върнат принтера обратно в употреба.


2. Възможните източници на проблема.


Преди да вдигнете ръце от принтера си, трябва да прегледате касетата. Преди всичко трябва да знаете, че е абсолютно без значение дали сте избрали оригинална или съвместима касета. Съвместимите консумативи са репродуцирани оригинали, така че те не се различават по нищо от оригиналите.


По-скоро уверете се, че сте закупили точния консуматив за точния модел принтер. Често в нашата работа се случва в бързината някой да поръча консуматив, който не е предназначен за определения модел принтер. Да, неприятно е, но поне знаете, че проблема не е в принтера.


2.1. Проблем с консуматива;


Винаги можете да се ориентирате кой е подходящия консуматив за модела от книжката с инструкции, да погледнете в сайта на производителя на модела, както и да погледнете инициалите на празната касета в принтера.


  • Уверете се, че инсталирате касетата правилно, за всеки случай следвайте инструкциите, които ще намерите в кутийката на новата касета;

 

  • Повечето мастиленоструйни консумативи се поставят в принтера с щракване. Много клиенти са плахи в поставянето на консуматива, като смятат, че могат да повредят принтера. Често проблемът с неразпознаването на консуматива се дължи точно на това, че той не е поставен правилно;

 

  • Правилното разопаковане на касетата е също задължително. Отстранете защитното фолио и всички остатъци от опаковката. В много случаи върху чипа има само малка ивица фолио, която пречи на принтера да разпознае касетата;

  

  • Естествено, може да се окаже, че просто нямате късмет и касетата е дефектна. Повечето търговци на принтер консумативи биха съдействали с подмяна на консуматива или като Ви върнат парите, които сте заплатили за консуматива.

 

2.2. Проблем с принтера.


Не само касетата може да е причина за този проблем. Той може да се корени в самия принтер. Все повече и повече проблеми произлизат от факта, че даден модел принтер е по-стар, помислете да не би да е по-добре да купите по-нов модел.


  • Ако принтера не може да разпознае една единствена касета, няма нужда да го вините. Това означава, че ако сте подменили касетите с циан, магента и жълто и всички те с изключение на черната се разпознават, значи черната касета е просто дефектна;

 

  • Ако имате възможност, опитайте с друга касета. Ако имате празна касета, сложете я в принтера. Би трябвало да я разпознае като празна. Ако имате друга нова касета, сложете и нея. Ако принтера продължава да дава една и съща грешна, по-скоро проблемът е хардуерен;

 

  • Изключете принтера от захранването, това е прост трик, но често дава желания резултат;

 

  • Уверете се, че най-новия драйвер е инсталиран, лесно можете да го свалите от интернет;

 

  • Свържете се с производителя на принтера, ако проблема остава същия. Можете да се свържете и с доставчика на консумативите, за да помолите за съдействие.

 

3. Моят принтер Epson не разпознава касетата – какво мога да направя?


Epson има отлична репутация и вече се слави с множество успешни модели принтери на пазара. Но въпреки това, често се срещат проблеми с неразпознаване на касетите.


Когато ползвате съвместими консумативи, Epson сигнализира, че в него е поставен неоригинален консуматив.


  • Просто потвърдете с “OK”. След като му потвърдите, че сте запознати за употребата на неоригинален продукт, принтерът би трябвало да заработи нормално. Ако проблема остава, изключете принтера от захранването за около 5 минути;

 

  • Ако е нужно извадете всички касети от печатащата глава и изключете принтера от захранването. Включете принтера след 5 минути, вдигнете капака и сложете първия цвят. Затваряте капака и изчаквате принтера да го разпознае. Вдигате капака отново и поставяте следващия по ред цвят и така, докато поставите всички касети в печатащата глава;

 

4. Моят принтер Brother неразпознава касетата – какво мога да направя?


Brother е марка, голяма колкото Epson, и предлага принтери от всякакъв ценови клас. Въпреки това обаче, проблеми с неразпознаване на някоя от касетите също се случват често. Ето какво можете да направите при това положение:


  • Извадете неразпознатата касета, затворете капака и изключете принтера от захранването;

  • Изчакайте 5 минути и включете принтера. Сега би трябвало принтерът да каже, че точно този цвят липсва;

  • Вдигнете капака и поставете касетата, след което затворете капака. Сега би трябвало принтерът да разпознае касетата;

  • Ако е нужно повторете процедурата 2-3 пъти.

 

5. Принтерът не разпознава касетатадруги решения на проблема.


Принтерът е чувствително устройство, съставено от много малки компоненти. Ако те не работят заедно правилно, могат да възникнат трудности. Има множество електрически резистори на дюзите на печатащата глава, които работят като нагревателно устройство за мастилото. Ако един или повече резистори прегреят поради лош поток на мастилото, възникват подобни проблеми. Въпреки че мастилото продължава да изтича от касетата, то не се озовава върху хартията.


5.1. Проверете печатащата глава!


Печатащата глава може също да е засъхнала.Това може също да пречи на принтера да разпознае някоя от касетите. В другия случай, ако има запушени дюзи на печатащата глава, принтерът разпознава касетите, но не минава мастило през нея и не се отразява по листа. Ето какво можете да направите:


  • Пуснете процедура по почистване на засъхнала мастилена глава през бутоните на принтер, ако той има дисплей. Можете да стартирате такава процедура и през компютър, ако принтера е свързан с него;

  • Ако тази опция не помага и печатащата глава може да се свали, потопете я в дестиларана вода или обикновена топла вода надолу с главата;

  • Оставете я 2-3 минути, след което я подсушете добре и я върнете в принтера.

 

6. Презареждате ли сами касетите с мастило?


Ако сте се опитали да презаредите празните си касети с мастило, много е вероятно принтерът да не иска да продължи да работи с тях. Тези касети обикновено са с чипове, които да следят нивото на мастилото и Ви информират, когато мастилото в касетите свършва.  Ако принтера разпознава някоя от касетите като празна, дори и да впръскате мастило в корпуса на касетата, е важно да подмените и чипа с нов, за да продължите да печатате. В противен случай принтерът винаги ще регистрира някоя касета като празна и ще блокира, докато не му я подмените..


7. Касетите, които поставяте в принтера не са оригинални.


Проблем с неразпознаване можете да се появи при употреба на съвместими/неоригинални консумативи. Марки производители на принтери като HP и Canon се стремят да ограничат употребата на доста по-евтините съвместими консумативи, блокирайки правилното им разпознаването. Това е всеизвестен трик, тъй като те печелят от продажбата на мастило повече, отколкото продажбата на печатащи устройства. Периодично от HP и Canon Ви приканват да ъпдейтнете фирмуера на принтера си така, сякаш ще получите още нови опции за печат. Няма нищо подобно, това се прави често с цел да Ви възпрепятстват да ползвате съвместими консумативи. В повечето случаи, ако ъпдейтнете принтера си, най-вероятно ще бъдете принудени да ползвате само оригинални мастилени касети, тъй като принтера няма да разпознава заместителите.


Тези прости трикове може и да не решат проблема Ви. Справянето с него не е за всеки човек. Какъвто и проблем да имате с принтера си обаче, не пречи да се свържете с нас на тел. 0899578579. Ние от онлайн магазин EKONS.bg ще съдействаме макар и по телефо на да решим проблема Ви по най-бързия начин, преди да се втурнете да носите принтера на ремонт. Ние сме професионалисти и само с няколко въпроса бихме могли да разберем каква е причината за проблема и да Ви посъветваме какво да направите, така че да накарате принтера да заработи. Очакваме Ви!

 

Назад към всички новини