Онлайн магазин за съвместими принтерни касети

Вход за клиент

Забравена парола?

Какъв принтер да си купя?

30 2022

Технологиите в принтирането се развиват непрестанно, както расте и нуждата да разполагате с принтер за дома или в офиса. Техническият и технологичен напредък в производството на принтери достига такива граници, че би ви било много трудно да подберете този модел принтер, който най-добре ще отговори на вашите бъдещи нужди за печат на документи и изображения.

 

Ако се колебаете и се чувствате несигурни какъв принтер да си купите, ние сме на ваше разположение за съдействие. Няма да повярвате колко много хора ни задават въпроса:

 

„Kакъв принтер да си купя?“


Това е и мотивът ни да напишем това ръководство, за да внесем яснота по нещата, които трябва да имате предвид при покупка на принтер, както и да ви помогнем да намерите този модел, който най-добре отговаря на вашите нужди.

 Какъв принтер да си купя?

 

Видове принтери

Преди да пристъпим към информацията, която най-много ви вълнува, е важно да внесем малко яснота по различните видове принтери, за да можете да ги разпознавате, както и да се ориентирате за какъв тип работа са подходящи.

 

·      Мастиленоструйни принтери

Мастиленоструйните принтери разпръскват ситни капчици мастило върху хартията. Цветовете върху листа се създават чрез комбиниране на различни цветни мастила. Най-разпространеният тип мастиленоструен принтер е този, който използва отделни касети с мастило, всяка снабдена с печатаща глава, която разделя мастилото на почти микроскопични капчици. Мастиленоструйните машини на професионално ниво обикновено имат отделни печатащи глави, които могат да се сменят сами. Броят на касетите с мастило в един мастиленоструен принтер може да варира. Ако често отпечатвате комбинация от текст, графики и снимки, мастиленоструйните принтери са идеални за ежедневна домашна употреба. По принцип те отпечатват по-добри снимки от лазерните принтери, като редица висококачествени мастиленоструйни принтери безпроблемно отпечатват снимки, направени както с телефон, така и с професионални фотоапарати.

 

Най-евтините мастиленоструйни принтери обикновено използват само две глави – една с черно мастило и една, която съдържа циан, магента и жълто мастило. Консумативите за тях обаче са доста скъпи предвид ограничения брой страници, които могат да отпечатат. Най-разпространените принтери от този вид са на марките HP и Canon.

Повечето мастиленоструйни принтери от среден ценови клас работят с четири отделни касети – циан, магента, жълто и черно мастило. По-висококачествените принтери имат черна касета за печат на текст, друга черна за печат на изображения, както и отделен набор от цветни касети за цветен печат. Принтерите, ползващи повече от два консуматива, са по-изгодни от тези, работещи само с черна и цветна глава. Консумативите им са не само по-евтини, но и печатат повече като брой страници, тъй като съдържат по-голямо количество мастило. Сред популярните производители от този вид принтери са Brother, Epson и Canon. Неудобното при тях обаче е, че ако синия цвят например свърши, принтера става неизползваем, докато не му го подмените, дори и да искате да отпечатате нещо черно. Колкото до принтерите с две глави, при тях не е проблем да продължите да печатате, въпреки че принтера казва, че някоя от главите е празна.

 

Има и друг тип мастиленоструйни принтери, известни като принтери със супер резервоари (Tank принтери). Те се зареждат с тубички мастило, с които могат да се отпечатват доста по-голям брой страници, от който и да било друг вид мастиленоструен принтер. Те предлагат по-ниска цена на отпечатана страница за разлика от принтерите с традиционни касети с мастило. Това са принтери, произведени от марки като Canon, Brother и Epson и не са лош вариант, ако планирате да отпечатвате много цветен текст и изображения редовно.

 

Щом говорим за мастиленоструйно принтиране, важно да се знае, че ако не използвате принтера редовно, скоро ще имате проблем с качество на печат. При принтерите, ползващи четири или повече отделни цвята, се запушва печатащата глава/кошницата, в която се подреждат самите касети. При такъв проблем почистването на печатащата глава през софтуера на принтера не винаги дава резултат. Проблемът със засъхване при принтерите с една черна и една цветна глава не е толкова сериозен, купувате си нови консуматив и принтера е като нов.

 

·      Лазерни принтер

Тези устройства използват лазери за създаване на статично електричество върху въртящ се барабан вътре в принтера. Статичното електричество привлича тонер (мастило под формата на прах), който се разтопява върху хартията. Лазерните принтери са предназначени за по-натоварена употреба и са подходящи за офиси или домове, които редовно печатат в големи количества. Те са по-изгодни за черно-бели документи и се отличават от мастиленоструйните принтери с по-високоскоростен печат. Лазерните принтери обикновено не са подходящи за отпечатване на снимки. Дори моделите, които печатат цветно, не са предназначени за печат върху фото хартия или друг по-специален тип хартия, а качеството на изображенията често е незадоволително.

 

Тонер касетите за лазерни принтери струват малко повече от тези с мастило, но за сметка на това с тях се отпечатват много повече страници, което прави цената на една разпечатана страница доста по-ниска. Също така лазерните принтери струват повече от мастиленоструйните, но пък ще ви спестят пари в дългосрочен план, тъй като с тях ще отпечатате значително по-голям брой страници. Тези принтери нямат печатащи глави и дюзи, така че ако преустановите работа с принтера за известно време, няма да имате проблем със засъхване на някой компонент и влошаване качеството на печат. Пионери от лазерните принтери на пазара са HP, Samsung, Xerox и Brother. 

 

·      Други видове принтери

-       3-в-1 принтери - комбинацията от скенер, копир и принтер в едно прави тези печатащи устройства перфектно решение за всичко онова, от което имате нужда. Те могат да бъдат и мастиленоструйни, и лазерни. Някои принтери дори разполагат с вграден факс, което ги прави перфектно решение за печат в натоварени малки офиси.

 

-       3D принтери - 3D принтерите постепенно стават все по-достъпни за домашна употреба и предлагат вълнуващо и бързо създаване на прототипи и производство в малки мащаби. Независимо дали искате да тествате монтирането на части преди скъпата механична обработка или просто искате да се сдобиете с уникален калъф за телефон, 3D принтерите правят сложното производство - лесно.

 

-       Дуплекс принтери - това са печатащи устройства, които могат да печатат от двете страни на листа. Тази функция не се предлага при всеки модел принтер, а е изключително удобна за тези, които пишат и разпечатват есета и доклади, както и друга важна документация. Това със сигурност спестява парични средства от гледна точка на използваната хартия.

 

-       Wireless принтери – този вид принтери позволява да принтирате документи от компютър, без да се налага той да бъде свързан с принтера с кабел. Така можете да ползвате принтера навсякъде в дома или офиса. Тази опция позволява и на други членове на семейство или колеги да се свържат и да ползват един и същ принтер. Това би спестило пари, както и пространство, ако разполагате с малък офис, който делите с колегите си.

 

За какъв тип работа ще ползвате принтер?

 

·      Цветен принтер

Ако желаете да принтирате цветно, имайте предвид, че това е по-скъпо удоволствие, както при лазерните, така и при мастиленоструйните принтери. Някои принтери не използват само черно мастило за отпечатване на черно-бяла страница – те могат да използват до 50% от цветните касети, което повишава цената на една разпечатана страница драстично. Това най-вече се случва, ако принтера е предназначен да отпечатва снимки, а се ползва за печат на черно-бели копия.

 

Мога ли да принтирам черно, когато цветните касети свършат? Този въпрос ни се задава много често и на него ще отговорим така: повечето цветни принтери ще спрат да работят, когато една от касетите с мастило/тонер свърши, дори ако искате да печатате само в черно. Това е така, защото много цветни принтери смесват малко цветно мастило/тонер дори за отпечатване на черен текст, с цел черното да изглежда още по-наситено. Това означава, че без значение в какъв цвят ще печатате, докато не подмените празната според принтера касета, той ще бъде неизползваем дори и за най-обикновено сканиране на документ.

 

Ако не възнамерявате да печатате цветно, то черно-белите/монохромни принтери (само лазерни) обикновено са по-евтини и по-малки по размер от цветните. Освен по-ниската им цена са и по-икономични откъм тонер.

 

·      Принтер за домашно ползване

За домашна употреба има два типа принтери – обикновен принтер и мултифункционален принтер (MFP). Това са 3-в-1 принтери, които по-добре пасват за домашен офис, тъй като ще ви позволят да принтирате, сканирате и копирате, а дори и да използвате факс.

 

Ако използвате телефона или таблета си по-често от лаптоп, тогава вземете принтер, към който можете да се свържете безжично. Това ще ви спести време, без да се налага да задействате лаптопа си всеки път, когато искате да отпечатате някой документ.

 

·      Принтер за офиса

Има широка гама от бизнес принтери, от които да избирате, както при мастиленоструйните, така и при лазерните. Основно нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато избирате офис принтер, е скоростта на печат. Ако често се налага отпечатването на голям брой документи наведнъж, определено принтер, който може да отпечатва 30 страници в минута, е много добро решение.

 

Автоматичните устройства за подаване на документи (ADF) са безценна функция за натоварените офиси, тъй като ви позволяват да сканирате и копирате няколко документа наведнъж, така че да не губите време да подавате отделни листи хартия в скенера.

 

При избор на принтер за офиса, интересувайте се дали конкретния модел принтер може да работи и с XL касета, което излиза по-изгодно.

 

·      Принтер за ученика или студента

Налага ви се да отпечатате тема за развитието на пазарната икономика? Определено се нуждаете от принтер, който бързо да отпечатва страница след страница – монохромен лазерен принтер е най-изгодното решение за вас. Ако пък желаете да отпечатвате цветни графики и снимки, ви трябва цветен лазерен принтер.  Дали ще бъде мастиленоструен или лазерен принтер, зависи от това колко често ще го ползвате за цветен печат.   

 

·      Принтер за фотографа

Снимки могат да се печатат, както с лазерен, така и с мастиленоструен принтер. Ако желаете да разпечатвате изображения с високо качество, определено се насочете към мастиленоструен принтер.  Различните принтери печатат с различна резолюция, което се отнася до качество на печат. Нужно е да си отговорите на това доколко качеството на печат е важно за вас. Ако желаете снимките ви, разпечатани на фото хартия, да имат изключителен блясък, и цветовете да се запазят трайно във времето, е хубаво да подберете принтер, който ползва пет или повече различни мастилени касети. Такива принтери се предлагат предимно от марки като Epson и Canon.

 

 

Какъв принтер да си купя?

Независимо дали искате да купите принтер за домашно ползване или за офиса, отговорите на тези няколко въпроса ще ви помогнат да подберете модела принтера, който най-точно пасва на вашите нужди:

 

·      Какво количество ще отпечатвате и колко често?

-       ако планирате да печатате голям брой страници само в черно почти всекидневно, ще ви излезе по-изгодно да си купите монохромен лазерен принтер;

-       ако смятате да ползвате принтера по-рядко, отново монохромен лазерен принтер е точният избор за покупка, тъй като няма да засъхне, когато не го ползвате;

-       ако желаете да печатате и черно, и цветно, но редовно, можете да купите мастиленоструен принтер, който се зарежда с тубички мастило (Tank принтер).

 

·      Колко важно е качеството на направените разпечатки?

-       DPI се отнася за “dots per inch” или колко точки мастило принтера може да покрие на един кв. инч от лист хартия. Тази спецификация е полезна, за да разберете колко добър е даден принтер в отпечатването на изображения с висока резолюция. Принтерите с по-висок DPI предлагат по-добро качество на печат и обратното;

-       ако качеството на печат е изключително важно, то тогава заложете на по-скъп лазерен или мастиленоструен принтер с висока резолюция на печат;

-       ако качеството на печат не е приоритет, можете да закупите някой от базовите модели принтери с по-ниска резолюция на печат.

 

·      Каква част от разпечатките ще бъде цветна?

-       ако възнамерявате да печатате цветно, няма нищо по-хубаво от мастиленоструен принтер, но е скъпо удоволствие. Определено качеството на печат е несравнимо с това на лазерните принтери, но трябва да ползвате принтера редовно, за да избегнете проблем със засъхнало мастило;

-       ако качеството на цветните разпечатки не е толкова важно, можете да заложите на цветен лазерен принтер. Това е правилен избор и ако не възнамерявате да печатате цветно редовно, а само от време на време.

 

·      Ще печатате ли снимки?

-       ако смятате да отпечатвате професионални снимки на специална харти, ви трябва мастиленоструен принтер от типа с пет или повече отделни мастилени касети. При него трябва да печатате редовно, за да не се запуши някоя дюза на печатащата глава;

-       за печат на снимки можете да ползвате и мастиленоструен принтер от типа с една черна и една цветна комбинирана глава, но качеството на печат няма да е толкова добро, а би било неизгодно, тъй като главите съдържат по-малко количество мастило от касетите.

 

·      Ще ви е нужен ли A3 формат или друг размер?

-       ако възнамерявате да печатате на хартия с размер различен от стандартния А4 формат, се изисква предварително да проучите принтерите, които биха ви предложили такава опция;

-       печатането на А3 или друг формат предполага употреба на по-лъскава хартия за отпечатването на големи плакати, листовки с нестандартни размери, карти и др., което от своя страна ни задължава да се спрем на мастиленоструен принтер;

-       все пак печатането на А3 формат не задължава печат върху гланцирана хартия, ако няма да ползвате такава хартия, има и лазерни принтери, които предлагат А3 печат;

-       принтерите с подобни възможности на печат са изключително обемни и заемат много място, бъдете сигурни, че разполагате с такова.

 

·      Ще имате ли нужда от скенер и копир?

-       3-в-1 принтерите винаги си струват инвестицията. Дори и да нямате всекидневна нужда от тях, все в един момент ще ви се наложи да сканирате някой документ;

-       опцията за скенер и копир присъства не при всички лазерни и мастиленоструйни принтери, така че, ако е нужна, направете си предварително проучване дали се предлага или не.

 

·      Как ще се свързвате с принтера?

-       USB - това ви позволява да свържете външни хардове и други устройства с принтера и да печатате файлове от тях директно от екранното меню на печатащото устройство.

-       Ethernet – принтерите също така могат да бъдат оборудвани с Ethernet портове за кабелна връзка с интернет, но те са по-подходящи за работа в офиса;

-       Wi-Fi – по-голямата част от принтерите са създадени да се свързват директно с вашата Wi-Fi мрежа. Така можете от компютър, смартфон или друго устройство да изпращате задачи за печат директно към своя принтер без нужда от кабелни връзки. Това е една от най-удобните опции при един принтер, не само за домашно ползване, но и за офиса.

-       NFC или Near-Field Communication е също достъпна при някои модели принтери, което ви позволява да свържете принтера си със смартфон или таблет и да му подавате задачи за печат само като докоснете устройството си до определено поле върху принтера;

-       SD карти – някои принтери имат слот за SD карти, което дава възможност да поставите картата с памет от фотоапарата в принтера и да печатате файлове оттам.

 

·      От колко устройства (компютър, таблет, смартфон) ще принтирате?

-       ако ще се използва от повече хора с различни устройства, то уверете се, че дадения модел принтер предлага тази опция;

-       Google Cloud Print ви позволява да принтирате от всяко Android и Windows устройство. Това означава, че можете да ползвате принтера от смартфон, таблет и компютър, без значение къде се намирате.

-       Apple AirPrint ви позволява да принтирате директно от своя iPhone, iPad, Mac или iPod Touch с принтер, свързан с вашата WiFi мрежа;

 

·      Колко важна е скоростта на печат?

-       PPM се отнася за “pages per minute” и е ориентир за това колко бързо даден модел принтер може да отпечатва определен брой страници в минута. Повечето цветни принтери имат различни PPM за черно и цветно принтиране, така че не се учудвайте, ако видите две PPM в спецификациите на някой принтер;

-       PPM не е от чак такова значение, когато ползвате принтер у дома, освен ако не ви се налага да отпечатате нещо в последния момент или пък трябва да отпечатате голям брой страници наведнъж;

 

·      Дали принтерът ви ще бъде съвместим с операционната система на компютъра?

-       ако държите да използвате по-стара операционна система е важно да знаете, че за по-новите модели принтери няма налични драйвери, което значи, че няма да можете да ползвате принтера, докато не ъпдейтнете версията на Windows, например;

-       по-старите модели принтери пък не могат да работят с по-новите версии на операционна система;

-       преди да купите даден принтер, първо се подсигурете с каква операционна система са съвместими, за да избегнете ненужни ядове.

 

·      Колко ще ви струват консумативите?

-       ако често ще печатате голям брой страници у дома или в офиса, цената на принтер консумативите винаги ще е голям фактор, за който си струва да помислите;

-       преди да купите избрания модел принтер, е хубаво да се информирате колко би струвал консуматива му и колко страници могат да се отпечатат с него. Така ще сметнете колко ще ви струва една отпечатана страница с конкретния модел принтер;

-       един мощен, скъп принтер би отпечатал черно-бяла страница за около 5 стотинки и почти двойно за отпечатване на цветно копие, но такива принтери обикновено са изключително обемни и неподходящи за всяко място;

-       информирайте се дали избрания модел принтер работи с XL касети за по-голям брой страници;

-       информирайте се дали за избрания модел се предлагат съвместими касети, това неминуемо ще намали разходите ви.

 

·      От къде ще си купувате принтер консумативи?

-       ако изберете най-новия модел принтер, е хубаво да знаете, че за него биха се предлагали само оригинални консумативи, които са изключително скъпи, само защото върху тях стои логото на производителя на вашия нов принтер. Те могат да се закупят от самия производител на принтера Ви, както и от дистрибуторите на марката. Трябва да минат 1-2 години преди да се появят на пазара и съвместими консумативи, които са доста по-изгодни от оригиналите;

-       за почти всички по-стари модели принтери в онлайн магазин EKONS.bg можете да намерите съвместими висококачествени консумативи на достъпна цена. За широка гама от принтери предлагаме и касети с XL капацитет, което допълнително би намалило цената на една отпечатана страница;

-       презареждането на празните консумативи също е начин да накарате принтера да продължи да работи, ако имате фирма под ръка, която да ви предложи презареждане с гаранция.

 

Допълнителни препоръки

След като се запознахте с информацията и си отговорихте на въпросите, изборът на най-подходящия принтер според вашите нужди е лесна работа. Ако още се чувствате несигурни в избора на определен модел принтер, не пречи да ни потърсите за допълнителна консултация на тел. номер 0899578579. Преди да ни позвъните, моля, подберете няколко модела, които реално са достъпни за покупка в мрежата, и такива, чиито бюджет ви устройва, и ни потърсете за помощ. С радост служителите на онлайн магазин EKONS.bg ще ви отделят нужното време, за да ви насочат кой от подбраните модели отговаря на нуждите ви. Освен с качествена информация за възможностите на даден принтер, ще ви информираме и какво би ви струвало снабдяването с консумативи за конкретния модел. Това е изключително важно, преди да пристъпите към покупката на даден принтер. Като за финал ще повторим отново: евтиният принтер предполага скъп консуматив за отпечатването на малък брой страници, и обратното. Оставаме на ваше разположение и очакваме да се свържете с нас!

Назад към всички новини